Pige der bøster tænder Smilende dame Smilende ung mand Smilende teenager pige

Flotte hvide tænder med en tandblegning hos TandlægeHuset i Vinderup

Flere og flere ønsker at få bleget tænder. Der reklameres for billige tandblegninger hjemme på egen hånd, men det er en rigtig dårlig idé at eksperimentere med hjemmeblegning ved køkkenbordet uden professionel rådgivning. Først og fremmest fordi det slet ikke er alle misfarvede tænder, der kan bleges, men også fordi, der er bivirkninger ved blegning - bivirkninger, der kan og skal minimeres. Fyldninger eller keramik-kroner bleges ikke og skal muligvis skiftes efter en behandling.

Årsager til misfarvninger. Nogle mennesker har meget lysere tandemalje end andre, så gule tænder kan rent faktisk være noget arveligt og kan ikke altid bleges med noget synligt resultat.

Men hvis dine tænder er misfarvet af tobak, farvestoffer fra kosten eller, hvis der er fejl i emaljen, kan de som regel bleges.

Det samme gælder aldersbetinget misfarvning, der skyldes øget porøsitet i emaljen eller sygdom og visse typer medicin. Generelt er det dog lettere at blege på unge mennesker end på ældre.

Sådan virker blegningen. Farven på dine tænder er en rent optisk effekt, der skyldes lysets tilbagekastning. Farven bestemmes af lysets brydning og tilbagekastning fra overfladen og dybere nede i tanden. Blegemidlet virker ved at trænge ind i tanden og spalte farvekornene til mindre farvekorn Tanden ser derefter lysere ud.

Bivirkninger. Der kan forekomme øget følsomhed og isninger i tænderne samt irriteret tandkød. Disse bivirkninger forsvinder som regel i løbet af et par dage. Det er ikke påvist, at blegemidlerne skader tandnerven.

Forholdsregler efter blegning. Spis hvidt i 48 timer. Der må ikke indtages noget som helst, som kan farve tænderne - det være sig alt lige fra rødvin til karry og ingen tobak!

Derimod skal man så at sige spise hvidt: Ris, pasta og kylling samt drikke f.eks. mælk.

Dette er nødvendigt, fordi blegemidlet trækker vand ud af tænderne, og de vil næsten som en svamp optage farvestoffer. Efter et par døgn er tændernes normale indhold af vand genoprettet, og du kan spise og drikke, som du plejer. Vi anbefaler dog, at du nedsætter dit forbrug af specielle misfarvende fødeemner og rygning.

Hvor lang tid forbliver tænderne hvide? Tandblegning er ikke en permanent behandling. Det kommer helt an på din livsstil og dine personlige vaner herunder mundhygiejne. Resultatet holder fra et til flere år. Dine tænder vil som regel altid forblive lysere, end de var før blegningen.