En tandkrone sikrer, at tanden ikke flækker

Når en tand er meget nedbrudt, kan den genopbygges i form, farve og funktion ved hjælp af en krone på tanden.

Undgå dybe revner eller en knækket tand med en tandkrone

Tandkronen anvendes, når der mangler meget af den naturlige tandsubstans, og vi ikke har mulighed for at genopbygge tanden med en fyldning. Meget store huller, dybe revner eller knækkede tænder, er den hyppigste årsag til at det er nødvendigt at behandle en tand med en tandkrone.

Tandkronen er individuelt fremstillet efter et aftryk og en farveprøve. Hvis en slidt og meget fyldt tand ikke behandles korrekt med en tandkrone i tide, løber vi en meget stor risiko for at tanden skal rodbehandles eller mistes. Adskillige undersøgelser viser, at kun 6-8 % af de tænder der er behandlet med krone på tand, efterfølgende skal rodbehandles. Hovedparten af disse rodbehandlinger kunne være undgået, hvis den nødvendige behandling med en tandkrone var gennemført i tide.

 

Tandkroner i forskellige materialer

Tidligere var det mest almindelige at fremstille tandkroner i guld. I dag har vi flere forskellige muligheder med materialevalget. Guld er stadig et fortrinligt materiale til tandkroner, som vi vælger i tilfælde hvor slid og tyggetryk er stort i et ikke synligt område.

I mange situationer er der dog et stort ønske, om at restaurere tænderne så farve og lysgennemfald bliver som på en naturlig tand. I disse tilfælde vælger vi en keramisk tandkrone. Vi har flere forskellige typer af keramiske kroner, således at æstetik, styrke og pris kan tilpasses individuelt.

 

Behandling med en krone på tanden

Tandkronen fremstilles efter at der er foretaget en beslibning af tanden, hvor tanden formgives så der bevares så meget naturlig tand som muligt, samtidig med at tandkronen kan formgives optimalt. I de fleste tilfælde foretages denne del af behandlingen under lokalbedøvelse.

Er der tale om en rodbehandlet tand, vil der i mange tilfælde være behov for at fremstille en såkaldt opbygning med en stift i rodkanalen, for at sikre at tandkronen sidder solidt på tanden. Derefter tages et aftryk af den kæbehalvdel hvor tandkronen skal sidde, ligeledes tages et modbidsaftryk og et sammenbid.

Mens den endelige krone fremstilles, er tanden forsynet med en midlertidig plastkrone. Den endelige tandkrone fremstilles af en af vores tandteknikere ud fra aftrykkene og sammebiddet. Efter 10-21 dage er den færdige tandkrone klar til cementering. Den midlertidige krone fjernes, hvorefter farve, pasform og sammenbid kontrolleres på den færdige krone inden den cementeres fast på tanden.

 

5 års garanti på tandkroner

For at kunne vurdere prognosen og funktionstiden for en kronebehandling bedst muligt, laver vi altid en grundig forundersøgelse. Den omfatter den aktuelle tand, nabotænder og tænder i modbidet, en vurdering af mundhygiejne, slid og belastning i tandsættet som helhed og på den aktuelle tand. Alle disse forhold har betydning for prognosen for vores behandling.

TandlægeHuset i Vinderup giver 5 års garanti på vores tandkroner, samtidig forventer vi dog en væsentlig længere funktionstid, ofte længere end 20 år. 

Andre behandlinger

Her finder du os

TandlægeHuset Vinderup ligger mellem Holstebro, Skive og Struer.

sE kort

Hvor ofte bør du gå til tandlæge?

Der afhænger af den risikogruppe, som alle patienter skal inddeles i.

Risikogrupperne